Kuchyňské oleje
Existuje mnoho druhů kuchyňských olejů. Každý se hodí na jiný způsob úpravy pokrmu, ať už se jedná o pečení, smažení nebo konzumaci za studena. Rozdíly jsou nejen v surovině, ze které je olej vyroben, ale také v jeho samotné kvalitě. Ta se odvíjí od způsobu jeho zpracování. V naší kuchyni se asi nejčastěji používá slunečnicový olej Eshop.koldokol.cz. Avšak v poslední době se též často můžeme setkat s řepkovým olejem. Pro přípravu studených pokrmů, dresinků či salátů, se hojně využívá olej olivový.
Slunečnicový olej
Tento druh oleje se získává ze slunečnicových semen, má vysoký obsah vitamínu E. Jedná se asi o nejhojněji zastoupený olej, který se používá v českých domácnostech. Většina z nás na něm s oblibou smaží či frituje. Ovšem pozor, slunečnicový olej není vhodný na příliš vysoké teploty. Jeho tzv. bod zakouření začíná už na 110°C. Některé kuchařky by mohly namítat, že pravé české buchty či bábovky si bez slunečnicového oleje nedokážou vůbec představit.
Řepkový olej
Obsahuje poměrně málo nasycených a velké množství mononenasycených mastných kyselin. Má však nízký obsah antioxidantů. Jeho velkou výhodou je, že vydrží i opravdu vysoké teploty, klidně i 240°C. Proto se na něm velmi dobře smaží, je ideální do teplé kuchyně. V poslední době začal vytlačovat z kuchyně klasický slunečnicový olej.
Olivový olej
Není to typicky český olej, ale postupem let u nás nabral na popularitě a prakticky u nás zdomácněl. Obsahuje mnoho mononenasycených mastných kyselin a navíc i vitamín E. Je ideální do studené kuchyně, má velmi jemnou a příjemnou chuť po olivách. Může se využít i pro teplou kuchyni, ovšem nesnese tak vysoké teploty jako olej řepkový. Pokud zakoupíte olej extra panenský, pak ho využívejte zásadně za studena, neboť tento druh oleje nemá rád tepelnou úpravu. Olivový olej se používá s oblibou při přípravě pizzy, různých druhů pest či zálivek a také do zeleninových salátů.