Na kaši z pytlíku zapomeňte
Nejlepší bramborová kaše je samozřejmě ta domácí a čerstvá. Výhoda je, že ji milují nejen děti, ale i dospělí. Přečtěte si, jak uvařit tu po které se bude olizovat celý stůl.
Správné brambory „C“
Základ celé bramborové kaše jsou brambory, na tom se jistě shodneme. Ale nejsou brambory jako brambory. V obchodech seženete tři druhy (označení A, B, C). Na kaši jsou nejvhodnější ty s označením C, tento varný typ obsahuje nejvíce škrobu a využít je můžete i na knedlíky nebo placky.
Brambory se slupkou a hodně soli
Ve spoustě receptů si přečtete, že máte brambory před vařením oloupat. Ale světoví kuchaři radí brambory neloupat, jen je dobře omýt a vložit do studené řádně osolené vody. Po uvaření a vychladnutí je můžete oloupat.
Nyní přichází na řadu šlehání. A hned další důležitý trik: zapomeňte na mixér. K ruce si vezměte raději lis nebo šťouchadlo. Klasický mixér by totiž zničil celou strukturu kaše. Po našlehání dejte kaši na 5 minut prohřát na sporák.
Mléko a máslo nebo raději mascarpone?
Nyní vmíchejte do kaše lupínky studeného másla a mléko zahřáté na teplotu kaše. Opět důkladně prošlehejte. Dá to práci, ale výsledek bude stát za to. Pokud chcete trochu experimentovat, můžete mléko nahradit mascarpone nebo vysokoprocentní smetanou.
Jakmile je kaše hotová, ihned servírujte na stůl. Pokud by vám vychladla, už nikdy byste ji neohřála tak, aby byla stejně dobrá jako čerstvá.
Tip: vyhrajte si s dochucením, chutné jsou čerstvé bylinky, muškátový oříšek, nadrcený česnek, osmažená cibulka nebo nastrouhaný parmezán.
Bílek do kaše jako poslední záchrana?
Když se nedaří, vyzkoušejte zajímavý trik s bílkem. V závěrečném šlehání ho přidejte do kaše. Měl by se postarat o to, aby byla kaše hedvábně jemná a nadýchaná.
Tip: na kaši si mohou pochutnat i vegani nebo osoby s intolerancí laktózy, stačí použít veganské máslo a rostlinné mléko (neslazené).
Přejeme dobrou chuť!