Veganství. V dnešní době velký trend, ke kterému se připojuje stále více a více lidí. V obchodech vidíme stále se rozrůstající sortiment rostlinných produktů. Od rostlinných mlék, jogurtů, až po náhražky masa a sýrů. Vše z rostlin. To je vlastně i základ veganství. Odmítání čehokoliv živočišného. Dnes si ukážeme, jak by měl vypadat správný veganský jídelníček.
Zelenina a ovoce na prvním místě
Základem každého jídelníčku – i toho neveganského – by mělo být ovoce a zelenina. Obsahuje důležitých vitamínů a minerálních prvků, které jsou důležité pro správnou funkci Vašeho organismu. Obsahují také spoustu vlákniny, která pomáhá trávení. Každý člověk by měl sníst minimálně 5 kusů ovoce a zeleniny denně. Jezte hlavně sezónní ovoce a zeleninu, nejlépe vypěstovanou doma, nebo od místních pěstitelů. Zelenina obsahuje velmi málo kalorií a můžete ji tedy jíst skoro neomezeně. A nepřiberete! Například okurka obsahuje 96 % vody, je tedy nekalorická, a ještě dodáte tělu tak potřebnou vodu.
Luštěniny
Nekonečné debaty o příjmu bílkovin určitě znají všichni lidé, co nekonzumují maso. A přesně proto tady jsou luštěniny. Mají vysoký poddíl rostlinných bílkovin, ale také složitých sacharidů a zdravých tuků. Měli bychom je jíst minimálně 5x týdně. Existuje spousta druhů – hrách, čočka (červená, černá, hnědá), fazole, cizrna, sója. Ze sóji se také vyrábí většina náhražek masa – tofu, tempeh, karbanátky atd. Dnes je seženete už v každém obchodě.
Obiloviny
Pšenice, ječmen, oves, žito. To vše by měl Váš jídelníček obsahovat. V obchodech seženete spoustu druhů pečiva, ovšem vybírejte si hlavně to celozrnné, obsahuje totiž více minerálů a vlákniny. Pozor, některé „tmavé“ pečivo je pouze obarvené karamelem, je tedy potřeba opravdu číst složení. Oves najdete hlavně ve formě ovesných vloček, které jsou vhodné do sladkých kaší, nebo místo mouky. Velkou neznámou je u nás amarant, který je význačný svou oříškovou chutí.
Ořechy a semena
Zajistí Vám kvalitní přísun tuků a nenasycených mastných kyselin, které jsou pro tělo velmi důležité. Ořechy kupujte nesolené a nepražené. Existuje taktéž spousta druhů – kešu, mandle, pistácie, para, makadamové, arašídy, pinie, sezam, slunečnice.
Nakonec je do jídelníčku vhodné zařadit brambory, rýži a vitamín B12, který jediný nezískáte z přírodních zdrojů. Najdete ho však v každé lékárně.